0899 90 12 62   Facebook   Адрес: гр. Бургас, ул. Константин Величков 59 - партер

Грижа за орално здраве

Грижа за орално здраве

Грижа за орално здраве

Днес с д-р. Петьо Коларов, който е дипломиран магистър от „Медицинска академия“ към факултета по дентална медицина гр. София,
ще говорим за кариеса и навремено лечение.
До 1990 г. работи като завеждащ лекар – стоматологично отделение в „Транспортна болница“ Бургас.
От 1991 г. открива първия частен кабинет по протезиране в гр. Бургас, а през 2012 г. квалифицира имплантиране във Франкфурт / Германия.
Днес работи в „ДЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР АДЕНТ БУРГАС Д-Р. ПЕТЬО КОЛАРОВ“
При желание за допълнителна консултация, можете да си запишете час: 0888 63 80 63, 08999 01 262, 056 53 93 09

Грижа за орално здраве

Д-р. Коларов, на кратко да обясните на нашите читатели какво представлява зъбния кариес?
Зъбният кариес е заболяване, което обхваща твърдата зъбна тъкан – емайл, дентин, цимент. Малкият кариес когато обхваща само емайла няма симптоми, когато кариеса засегне дентина пациента има чувствителност от студено, сладко и кисело. Когато кариеса премине през дентина и стигне до пулпата /нерва/, болките стават много силни и не се повлияват от студено – топло. Тогава е необходимо лечението на нерва.
Ендодонтия / кореново лечение на зъб/

Д-р. Коларов, има случаи когато пациенти не посещават навреме дентален лекар, стоматолог. При подобен случай как се лекува зъба?
Зъбният кариес се лекува след щателно почистване на кариозната зъбна тъкан и поставяне на обтурация /пломба /. В нашия дентален център възстановяваме зъбната тъкан с най – съвременни фотополимерни композитни на водещите марки „HERAEUS“, „KULZER“, „3 MESPE“.
Когато е необходимо / по медицински показания / това може да стане с керамични, композитни инлей / пломби /.
В някои случаи лечението на кариеса може да завърши с изработването на керамични фасети. Така се постига пълна хармония и отлична естетика на цялата зъбна редица.
Когато развитието на кариеса е довело до липса на по-голямо количество твърда зъбна тъкан, тогава предлагаме изработването на обвивачни корони.
Короните може да бъдат изработени от пластмаса, метал, металокерамика, цирконий и чиста керамика. С тези корони защитаваме наличната зъбна структура от счупване и от по- нататъшно развитие на кариеса, като в същото време постигаме добра естетика и възстановяване на дъвкателната функция.

За да не се достигне до лечение на пулпата на зъба какво трябва да правят пациентите, читателите, вие какво бихте ги посъветвали?
Редовното посещение при дентален лекар, стоматолог / два пате в годината / е предпоставка за навремено лечение, като не се стига до усложнение
/ пулпит, периодонтит, абсцес /. Истината е, че кариесът възниква на тези зъбни повърхности, които са трудни за почистване. За това редовно да почистват зъбите си с четка и конец.

Категории

Архив

Страници

Страници

Харесайте ни във Facebook
error: Content is protected !!
0899 90 12 62   Facebook   Адрес: гр. Бургас, ул. Константин Величков 59 - партер